Die Qualität des „Steirischen Kürbiskernöls“ wird insbesondere durch den Menschen mit seinem Wissen und seinen Traditionen beeinflusst. Die heimischen Kürbisbauern arbeiten seit Generationen mit dem „Grünen Gold“ und wissen daher am besten, mit diesem umzugehen. Sie pflegen einen regen Gedankenaustausch und verwenden für ihr „Steirischen Kürbiskernöl g.g.A.“ nur heimische Kürbiskerne.
The pumpkin seed production
The seeds are sown in rows at the end of April/early May to allow for multiple mechanical weedings between the rows. Harvesting takes place, depending on the weather, from mid-September to mid-October. Immediately after harvesting, the pumpkin seeds undergo a thorough cleaning and drying process. Following this process, the seeds are ready for packaging and storage.
The oil production
The dried “Styrian Pumpkin Seeds” can now be freshly pressed as needed.
About 2.5 to 3 kg of the pumpkin seed without the skin are required for one liter of “Styrian Pumpkin Seed Oil”, whereby these tiny treasures are ground, gently roasted and then pressed. The experience of the respective press master is of particular importance. Styrian pumpkin seeds and the traditional manufacturing process with gentle roasting guarantee an unmistakable and natural quality product. The origin and development of the “Styrian Pumpkin Seed Oil” is inextricably linked to Styria. Due to this fact, the "Styrian Pumpkin Seed Oil" was placed under protection by the European Commission in 1996. This means that the “Styrian Pumpkin Seed Oil PGI“, along with such well-known products as champagne or prosciutto di Parma, is one of the best controlled, most elite and most exclusive specialties in Europe.
The sleeve with the individual, consecutive control number ensures you a controlled “Real Styrian Pumpkin Seed Oil”.
Die Qualität des „Steirischen Kürbiskernöls“ wird besonders von den Menschen mit ihrem
mit ihrem Wissen und ihren Traditionen. Die heimischen Kürbisbauern arbeiten seit Generationen mit dem „grünen Gold“ und wissen daher am besten, wie es zu verwenden ist. Sie pflegen einen regen
Austausch und verwenden für ihr „Steirisches Kürbiskernöl“ ausschließlich heimische Kürbiskerne.